1_wsp_ontdektech_inst...
maakindustrie.png

TITEL 2

HET ONTDEKTECH PROCES

Hoe gaan we te werk? Hieronder hebben we het ontdekTECH proces van begin tot eind voor je uitgestippeld. We hebben bewust gekozen voor een lineair proces: in elke fase van het proces moet de kandidaat opnieuw beslissen of hij zich aanmeldt voor een vervolgfase (of stopt). Zo ontstaat een natuurlijke filtering op basis van motivatie. Om de vaart in het proces te houden, kunnen sommige fasen wel parallel aan elkaar lopen. Genoemde periodes zijn indicatief. De exacte doorloopsnelheid is maatwerk, grotendeels afhankelijk van de beschikbaarheid van werkgevers en kandidaten.

2_wsp_ontdektech_inst...
VAN WERVING & SELECTIE TOT
CONTRACT & OPLEIDING

We kunnen ons goed voorstellen dat je exact wilt weten hoe elke fase van het ontdekTECH-proces eruitziet. Dit hebben we stap voor stap voor je uitgewerkt. Klik op de knoppen hiernaast voor een uitwerking. 

KLIK OP EEN VAN DE KNOPPEN VOOR MEER INFORMATIE OVER DE FASE.
6. EEN VERKORTE MAATWERKOPLEIDING

START IN OVERLEG

4. MEELOPEN & SELECTIE

28 JUNI t/m 18 JULI

5. GO OR NO-GO: Contract

VOOR 24 JULI

3. assesment & voorselectie

21 JUNI t/m 5 JULI

2. kennismakingsevent

14 t/m 27 JUNI

1. PROMOTIE & WERVING KANDIDATEN

20 MEI t/m 13 JUNI

down-arrow_1_.png

Scroll down

Overtuigd?
2_wsp_ontdektech_inst... (Copy) (Copy)
logo_wit.png
v1_installateur.jpg
WAT KRIJG JIJ VAN ONS?

Heel veel! Ons is er alles aan gelegen om dit proces te laten slagen.

 • Intensieve begeleiding gedurende het hele traject. De medewerkers van WerkgeversServicepunt Noord-Limburg – Jessica en Kristel – zijn een belangrijke sparringpartner. Ze staan voor je klaar met advies, helpen je in de selectiefase en staan voor je klaar met nazorg.
 • Top-exposure voor je bedrijf. Employer branding – promotie van jou als werkgever – is een elementair onderdeel van het ontdekTECH-concept. Een door het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg ingehuurd communicatiebureau komt naar je toe om een interview af te nemen, een video en foto’s van je bedrijf te maken. Deze verwerken we in een fraaie pagina in het online magazine voor werkzoekenden. Alle materialen krijg je aangereikt en mag je zelf ook gebruiken voor eigen uitingen. Je krijgt bovendien minimaal twee keer exposure op de social media kanalen van WerkgeversServicepunt Noord-Limburg.
 • Opleidingskosten worden betaald. De kosten voor de maatwerkopleiding worden volledig vergoed door Perspectief op Werk. Daar heb je geen omkijken naar.
 • Bovenal: een of meer gemotiveerde nieuwe medewerkers!
WAT VERWACHTEN WIJ VAN JOU?

Binnen ontdekTECH wordt heel veel voor je geregeld. Maar we verwachten ook iets van jou. Dit komt veelal neer op commitment en goed werkgeverschap.

 • Baangarantie. Zeg je ‘ja’ tegen ontdekTECH, dan geef je voorafgaand aan het hele traject een baangarantie af. Dit wil zeggen dat je – wanneer je een medewerker vindt die bij je past – je hem of haar een contract aanbiedt voor minimaal zeven maanden met één maand proeftijd. Jouw nieuwe medewerker krijgt een passend salaris.
 • Een actieve bijdrage in alle fasen van het proces. Je bent als werkgever betrokken en zichtbaar. Deelname aan ontdekTECH kost je als werkgever nauwelijks geld. Wel rekenen we op je inzet. Je organiseert een sprankelende kennismakingsbijeenkomst en maakt hiervoor tijd vrij in je eigen agenda en die van je medewerkers.
 • Goede begeleiding op de werkvloer. Dit geldt voor het selectieproces (bijvoorbeeld tijdens de meeloopdagen), maar ook voor de periode erna.
Foto wat verwachten wij van jou
Over de opleider

CRAFT-Education is een onderwijsinstituut dat gespecialiseerd is in het leren door te doen: de theorie levend maken door te leren denken als een expert. Hierdoor worden alle modules vooral praktisch ingestoken en kunnen ze allemaal individueel gevolgd worden. Het leerproces sluit daardoor perfect aan bij de behoefte en snelheid van de lerende. CRAFT-Education ontwikkelt al zijn lesmateriaal zelf. Dit lesmateriaal bestaat uit zowel een boek als e-learning. Deze unieke combinatie zorgt ervoor dat de lerende zelf kan kiezen en switchen en kan leren naar zijn of haar voorkeur. De opleider heeft zeer nauwe banden met hun partners: wereldleiders in de maakindustrie (bijv. Sandvik, Mitutoyo, Zoller, e.d.) die continu innoveren. Deze kennis verwerkt CRAFT-Education direct in het lesmateriaal, waardoor de lerende altijd in aanraking komt met de laatste stand van techniek. Door deze intensieve samenwerkingen sluit het opleidingsprogramma aan bij de (high-end) werkgevers en wordt het geleerde direct toegepast in de huidige stand van de dagelijkse praktijk.  Het ontwikkelprogramma voor de nieuwe medewerkers in de maakindustrie bestaat uit verschillende fases.

Logo opleider
1_wsp_ontdektech_inst...

HET ONTDEKTECH PROCES

Hoe gaan we te werk? Hieronder hebben we het ontdekTECH proces van begin tot eind voor je uitgestippeld. We hebben bewust gekozen voor een lineair proces: in elke fase van het proces moet de kandidaat opnieuw beslissen of hij zich aanmeldt voor een vervolgfase (of stopt). Zo ontstaat een natuurlijke filtering op basis van motivatie. Om de vaart in het proces te houden, kunnen sommige fasen wel parallel aan elkaar lopen. Genoemde periodes zijn indicatief. De exacte doorloopsnelheid is maatwerk, grotendeels afhankelijk van de beschikbaarheid van werkgevers en kandidaten.

VAN WERVING & SELECTIE TOT
CONTRACT & OPLEIDING
1. PROMOTIE & WERVING KANDIDATEN

20 MEI t/m 13 JUNI

Op 20 mei – vlak voor Pinksteren – start de ontdekTECH wervingscampagne. Een brede groep werkzoekenden ontvangt op die dag een persoonlijke mailing over ontdekTECH, inclusief een interactief online magazine over werken in de maakindustrie. Met facts & figures, interviews (in tekst en video) met de deelnemende werkgevers, informatie over de opleiding en nog veel meer interessante weetjes en achtergronden.

Met het magazine willen we de werkzoekenden vooral boeien voor de maakindustrie. We geven een kijkje achter de schermen van de sector en nemen vooroordelen (als die er zijn) weg. Het online magazine ondersteunen we met een social media campagne, waarin ook jouw bedrijf zichtbaar is. Verderop in dit eBook vertellen we hier meer over.

In het online magazine kunnen potentiële kandidaten aangeven of ze interesse hebben in een toekomst in de installatie- of elektrotechniek: ze melden zich aan voor ontdekTECH.

We schrijven een brede groep werkzoekenden aan: mensen die minimaal een VMBO-opleiding hebben afgerond, in alle leeftijden en woonachtig in de regio Noord-Limburg en aangrenzende gemeenten. Welke specifieke opleiding iemand gevolgd heeft of welke werkervaring iemand heeft, is in deze fase niet relevant. Wel toetsen we of iemand ‘werkfit’ is, beschikt over voldoende lerend vermogen én de Nederlandse taal beheerst.

WIE NODIGEN WE UIT?
2. kennismakingsevent

14 t/m 27 JUNI

In deze weken kunnen kandidaten die zich hebben aangemeld, kennismaken met de maakindustrie én deelnemende bedrijven. Ze kiezen zelf bij welke bedrijven ze op bezoek gaan. We vragen jou om in die weken een kennismakingsactiviteit te organiseren. Het is belangrijk dat geïnteresseerde kandidaten een goed beeld krijgen van de sector en van jouw bedrijf. In het kader hebben we enkele tips & tricks alvast voor je op een rij gezet.

TIPS & TRICKS VOOR EEN SPETTERENDE KENNISMAKINGSBIJEENKOMST
 • Organiseer iets actiefs; laat kandidaten iets doen!
 • Storytelling werkt! Laat jouw medewerkers verhalen uit de praktijk vertellen. Je kunt ook speeddates organiseren: korte één-op-één gesprekken tussen een kandidaat en een van jouw medewerkers.
 • Vertel zelf – kort – iets over jouw bedrijf.
 • Zorg voor voldoende interactiemomenten. Geef kandidaten volop ruimte om vragen te stellen.
 • Organiseer een rondleiding bij jouw bedrijf op locatie of nodig kandidaten uit op een van jouw werken.
 • Houd het kort & krachtig: een richtlijn is max. drie uur.

We hopen dat de RIVM-richtlijnen het toelaten om in juni – op kleine schaal – deze activiteiten te laten plaatsvinden. Is dit niet het geval, dan helpen we je bij het organiseren van een goede online bijeenkomst.

3. assesment & voorselectie

21 JUNI t/m 5 JULI

Na de kennismakingstour kunnen geïnteresseerde kandidaten zich aanmelden voor het vervolgtraject: het assessment. Ervaring uit de praktijk leert ons dat een assessment heel snel na de kennismakingsbijeenkomst ingepland kan worden.

Heeft iemand het in zich om aan de slag te kunnen als CNC operator, of lasser of een andere functie in de maakindustrie? Die vraag staat centraal tijdens de Techniektest en mogelijk een praktijkworkshop.  

Het assessmenttraject zoals CRAFT Education dit invult, bestaat uit twee fases.

 • Fase 1: de techniektest. We toetsen met een online test of de kandidaat beschikt over het technisch inzicht, of hij ‘aanleg’ heeft voor een van de functies en dus ontwikkelbaar is én of de kandidaat beschikt over de juiste motivatie, drijfveren en persoonlijkheid. Na afloop van de techniektest krijgen kandidaten een terugkoppeling. Kandidaten die de techniektest goed afronden, mogen deelnemen aan fase 2 van het assessment.
 • Fase 2: de affiniteitencheck (praktijkworkshop). In deze workshop maakt de kandidaat kennis met verspanen (CAD tekenen – CAM programmeren en werkelijk in de praktijk Frezen) en MIG/MAG Lassen. We toetsen in de praktijk of de kandidaat daadwerkelijk affiniteit heeft met de werkzaamheden. Andere criteria waarop een kandidaat wordt beoordeeld, zijn leergierigheid, een positief kritische houding en trainbaarheid.

Kandidaten geven vooraf toestemming om de uitkomsten van het assessment te delen met WerkgeversServicepunt Noord-Limburg. CRAFT-Education adviseert het WSP over het vervolgtraject: heeft de kandidaat het in zich om het vervolgtraject aan te gaan?

Alleen kandidaten die het assessment succesvol afronden, kunnen hun ontdekTECH-avontuur vervolgen en worden voorgesteld aan de deelnemende werkgevers.

ASSESSMENT DOOR CRAFT-EDUCATION
4. MEELOPEN & SELECTIE

28 JUNI t/m 18 JULI

Kandidaten die een baan bij jouw bedrijf zien zitten, komen een dag (of twee) intensief proefdraaien binnen jouw bedrijf. Zo kun jij ontdekken of de kandidaat past bij het bedrijf en de bedrijfscultuur en ervaart de kandidaat of het werk ook echt iets voor hem is. Zo’n meeloopdag bestaat uit opdrachten, en meelopen met een ervaren kracht. Op het eind van de dag vindt een sollicitatiegesprek plaats tussen de kandidaat, een leidinggevende en mogelijk een HR-functionaris.  

5. GO OR NO-GO: Contract

VOOR 24 JULI

Heb je een kandidaat gevonden die past bij jouw bedrijf? Is er een wederzijdse klik? Na een tijd van elkaar leren kennen en ontdekken of er een match is, is het nu tijd voor boter bij de vis: een contract! Heeft de kandidaat nog scholing nodig? Onze opleider - CRAFT-Education - staat klaar met een verkort maatwerktraject.

Het contract wordt getekend voor de zomervakantie 2021 (24 juli 2021). De ingangsdatum van het contract kan – afhankelijk van start opleiding – later zijn.

6. EEN VERKORTE MAATWERKOPLEIDING

START IN OVERLEG

Ieder mens is anders. Kenmerkend van zij-instroom is dat mensen al een bak aan werk- en levenservaring met zich meebrengen. Ook vaardigheden lopen uiteen: de een heeft misschien al bepaalde certificaten door een werkgeschiedenis in de techniek of maakindustrie, terwijl de ander bijvoorbeeld door hobby’s feeling heeft met de werkzaamheden, maar hier geen ‘papieren’ voor heeft. Wat alle zij-instromers met elkaar gemeen hebben, is dat ze graag zo snel mogelijk aan de slag gaan. Daarom kiezen we voor een modulair opleidingstraject: afhankelijk van de behoeften van kandidaat en werkgever, stellen we een passend traject samen. Opleidingskosten worden volledig vergoed door Perspectief op Werk. 

VOORBEELDEN VAN MODULES:

VOOR VERSPANERS:

 • Basis tekeninglezen
 • Basis meten
 • Basis verspanen
 • Praktijklessen (Draaien / Frezen)
 • OPTIE: Basis programmeren (begrijpen CNC basiscode)* voor de snelle deelnemer

Een kandidaat sluit elke module af met een BADGE. Dit is een digitaal certificaat.

De modules bereiden een kandidaat voor op zijn eerste functie binnen jouw bedrijf. Wil je jouw nieuwe medewerker helpen om zich verder te ontwikkelen? Dat juichen we toe. Een reguliere BBL-opleiding kan dan een mooi vervolg zijn. Uiteraard denken we graag met je mee over de mogelijkheden.

WAT KRIJG JIJ VAN ONS?

Heel veel! Ons is er alles aan gelegen om dit proces te laten slagen.

 • Intensieve begeleiding gedurende het hele traject. De medewerkers van WerkgeversServicepunt Noord-Limburg – Jessica en Kristel – zijn een belangrijke sparringpartner. Ze staan voor je klaar met advies, helpen je in de selectiefase en staan voor je klaar met nazorg.
 • Top-exposure voor je bedrijf. Employer branding – promotie van jou als werkgever – is een elementair onderdeel van het ontdekTECH-concept. Een door het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg ingehuurd communicatiebureau komt naar je toe om een interview af te nemen, een video en foto’s van je bedrijf te maken. Deze verwerken we in een fraaie pagina in het online magazine voor werkzoekenden. Alle materialen krijg je aangereikt en mag je zelf ook gebruiken voor eigen uitingen. Je krijgt bovendien minimaal twee keer exposure op de social media kanalen van WerkgeversServicepunt Noord-Limburg.
 • Opleidingskosten worden betaald. De kosten voor de maatwerkopleiding worden volledig vergoed door Perspectief op Werk. Daar heb je geen omkijken naar.
 • Bovenal: een of meer gemotiveerde nieuwe medewerkers!
WAT VERWACHTEN WIJ VAN JOU?

Binnen ontdekTECH wordt heel veel voor je geregeld. Maar we verwachten ook iets van jou. Dit komt veelal neer op commitment en goed werkgeverschap.

 • Baangarantie. Zeg je ‘ja’ tegen ontdekTECH, dan geef je voorafgaand aan het hele traject een baangarantie af. Dit wil zeggen dat je – wanneer je een medewerker vindt die bij je past – je hem of haar een contract aanbiedt voor minimaal zeven maanden met één maand proeftijd. Jouw nieuwe medewerker krijgt een passend salaris.
 • Een actieve bijdrage in alle fasen van het proces. Je bent als werkgever betrokken en zichtbaar. Deelname aan ontdekTECH kost je als werkgever nauwelijks geld. Wel rekenen we op je inzet. Je organiseert een sprankelende kennismakingsbijeenkomst en maakt hiervoor tijd vrij in je eigen agenda en die van je medewerkers.
 • Goede begeleiding op de werkvloer. Dit geldt voor het selectieproces (bijvoorbeeld tijdens de meeloopdagen), maar ook voor de periode erna.

CRAFT-Education is een onderwijsinstituut dat gespecialiseerd is in het leren door te doen: de theorie levend maken door te leren denken als een expert. Hierdoor worden alle modules vooral praktisch ingestoken en kunnen ze allemaal individueel gevolgd worden. Het leerproces sluit daardoor perfect aan bij de behoefte en snelheid van de lerende. CRAFT-Education ontwikkelt al zijn lesmateriaal zelf. Dit lesmateriaal bestaat uit zowel een boek als e-learning. Deze unieke combinatie zorgt ervoor dat de lerende zelf kan kiezen en switchen en kan leren naar zijn of haar voorkeur. De opleider heeft zeer nauwe banden met hun partners: wereldleiders in de maakindustrie (bijv. Sandvik, Mitutoyo, Zoller, e.d.) die continu innoveren. Deze kennis verwerkt CRAFT-Education direct in het lesmateriaal, waardoor de lerende altijd in aanraking komt met de laatste stand van techniek. Door deze intensieve samenwerkingen sluit het opleidingsprogramma aan bij de (high-end) werkgevers en wordt het geleerde direct toegepast in de huidige stand van de dagelijkse praktijk.  Het ontwikkelprogramma voor de nieuwe medewerkers in de maakindustrie bestaat uit verschillende fases.

Over de opleider
Logo opleider
maakindustrie.png
Overtuigd?
logo_wit.png

VOOR LASSERS:

 • Basis tekeninglezen
 • Basis meten
 • Basis lassen (MIG/MAG)
 • Praktijklessen (MIG/MAG lassen)
down-arrow_1_.png

Scroll down